Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ile Konacık Belediyesi ve Doğa Derneği tarafından, geniş bitki örtüsüyle dikkat çeken 3 bin 500 yıllık geçmişi olan antik kentte, k
Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ile Konacık Belediyesi ve Doğa Derneği tarafından, geniş bitki örtüsüyle dikkat çeken 3 bin 500 yıllık geçmişi olan antik kentte, kuş cinsi ile ilgili geniş çaplı bir araştırma yapılacak.
Doğa Derneği üyeleri, Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ile Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, kenti gezerek, yerinde inceleme yaptılar.
Gezinin ardından basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Adnan Diler, Pedasa Antik Kenti’nin tarih ve arkeoloji için çok önemli bir bölge olduğunu söyledi. Geçmişte bölgenin eski belgelerde ‘karların atası’ olarak gösterildiğini ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler; “Bu yarımadanın arkeolojik araştırması çok önemli ama bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda gerçekten çok yol aldık. Burada çok daha önemli olan bir şey var. Bundan sonraki süreçte yeni bir çalışmayı daha başlatıyoruz. O da, Pedasa’nın çok iyi korunmuş bir doğal yapısı var, kültürel mirasın korunması kadar doğal dokusunun korunması da çok önemli. Doğa tarihi çalışmalarının başlatılması için yeni bir çalışma içerisine girdik“dedi.
Çeşitli üniversitelere bölgenin florasının araştırılması için yazılar yazdıklarını ve bazılarından başvurular gelmeye başladığını anlatan Başkan Diler, sözlerine şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz hafta Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Halil Çakan bey geldi. Onlar Pedasa’daki zengin florayı yıl boyu çalışmak için hazır olduklarını söylediler. İkinci başvuru ise Doğa Derneği yetkililerinden geldi. Burada bir gezi yaptık ve buranın kuş popülasyonu açısından önemli olduğunu gördük.”
Proje ile ilgili basın toplantısına katılan Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun ise, antik kentin toprağın altında olduğu kadar, toprağın üstündeki boyutunun da önemli zenginliklere sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu yörede korunabilmiş bir bitki örtüsü var. Bitki örtüsü ile birlikte canlı türleri var. Bugün geçmişten bu yana yürüttüğümüz çalışmalara yeni bir anlam katıyoruz. İnşallah Doğa Derneği ile diğer üniversiteler ile burada yerin üzerindeki hem bitki örtüsü ile ilgili hem de kuş türleri ilgili de çalışma yapma, kayıt altına alma suretiyle inşallah Bodrum Yarımadamızın turizmine burayı kazandırmayı düşünüyoruz. Hem ülke içinden hem de ülke dışından insanların ziyaretine açmayı düşünüyoruz.”
Doğa Derneği doğa alanları sorumlusu ve araştırmacı Can Yeniyurt ise Pedasa Antik Kenti’nin, Türkiye’deki önemli doğa alanlarından bir tanesi olduğunu anımsattı. Antik kentin aynı zamanda önemli bir kuş alanı olduğunu belirten Yeniyurt ise; “Sabah yaptığımız gezi sırasında birçok canlının yaşadığı ve bitki örtüsü anlamında çok zengin bir alan olarak gördük. Bu alanda birçok kuş türü var. Bu kuşların incelenmesi ve araştırılmasına yönelik Doğa Derneği olarak buradayız. Bu canlıları izlemek ve bunlara yönelik çeşitli çalışmalar yapmak ve bu arkeolojik alanın doğal zenginliklerini de ortaya koymak için buradayız. Burada ilk olarak yapılacak bilimsel çalışmalara her zaman destek vereceğiz”dedi.
e.mail: necdetes@mynet.com
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01